Muzej grada Šibenika pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana glazbe

0

U srijedu 21. 6. Muzej grada Šibenika pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana glazbe idućim programom: od 10 sati u Atriju stalnog postava Muzeja korisnici Cvjetnog doma, 82 – godišnji Božo Miodrag svirat će diple, a 86 – godišnji Frane Šimac usnu harmoniku. Uz sviranje, pričat ćemo o njihovom životu i bavljenju glazbom. Taj dan u Atriju Muzeja posjetitelji će moći vidjeti dva instrumenta iz bogate muzejske zbirke glazbala – okarine i citru s originalnim priručnikom za učenje sviranja i ključem za štimanje. Osim toga, posjetitelji će moći zasvirati na muzejskom glasoviru. Od 22 sata na travnjaku ispred Muzeja koncert će održati šibenski sastav Sigmund koji će izvesti isključivo autorske pjesme. Sastav čine: Aleksandar Belamarić Sale – glavni vokal i gitara, Nikola Šprljan – bubnjevi, Dalibor Reškov, Dale – gitara i prateći vokal, Željko Prebeg Preba – bas i prateći vokal i Damir Buntić – klavijature.

Još 1976. godine, američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje.

Od 2005. godine manifestacija je – uz slogan ‘faites de la musique’ (stvarajmo glazbu) – međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe. Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-evi i ostalo, pleše se, pjeva i zabavlja.

Organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima (i onima koji se tako osjećaju). Stoga glazbenici amateri i profesionalci ciljaju na što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično: toga dana nije neobično vidjeti simfonijski orkestar kako izvodi Mozartova djela u hladovini vašeg omiljenog parkića.

U kolijevci Svjetskoga dana glazbe, primjerice, toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

Komentirajte