AUDIO: Župan Goran Pauk: „Održiva marikultura osnova je plavog rasta, ali i gospodarskog razvoja našeg obalnog područja“

0

U okviru projekta CODE Aquaculture (Cooperation in Developement of Aquaculture) kojeg provodi Razvojna agencija u suradnji s norveškim partnerima i CroNoMar d.o.o-om iz Šibenika, financiranom iz Programa Europskog gospodarskog prostora i Norveškog fonda, izrađena je studija „Mapiranje resursa i održivo upravljanje sektorom marikulture u Šibensko-kninskoj županiji“ (od strane tvrtke Zelena infrastruktura d.o.o) koja predstavlja podlogu za planiranje razvoja marikulture u Šibensko-kninskoj županiji kao i za poslovnu suradnju između hrvatskh i norveških partnera.

MARIKULTURA 5- mala

Kroz 4 panel diskusije održale su se prezentacije o održivom razvoju marikulture u Hrvatskoj i svijetu. Na konferenciji se iz prve ruke moglo saznati kakvo je trenutno stanje u sektoru marikulture, koji su potencijali za razvoj uzgoja riba, školjaka i algi, te se upoznati s novim tehnologijama, istraživanjima i zakonskim regulativama koje se provode u svijetu i kod nas kako bi se potaknuo razvoj ovog sektora.

Marikultura je kao strateški sektor prepoznata u svim našim strateškim dokumentima, a šibensko područje je prepoznatljivo po osebujnoj kvaliteti školjaka o čemu je pisao i šibenski humanist Juraj Šižgorić u svom djelu “O smještaju Ilirije i grada Šibenika” iz 1487. godine. Kazala je Mira Lepur, ravnateljica županijske Razvojene agencije:

MARIKULTURA 2- mala

Župan Goran Pauk ističe kako značajniji razvoj marikulture zahtijeva uzgojne zone bitno većih kapaciteta od nekoliko stotina tona riba i školjaka (u našoj županiji se godišnje proizvede oko 4.250 tona ribe i školjaka, a ukupni mogući kapacitet se procjenjuje na 7.500 tona) te kako je procjenjeno da je „održiva marikultura osnova plavog rasta, ali i gospodarskog razvoja našeg obalnog područja“ te da im je za to „prostorno planiranje ključni instrument“:

MARIKULTURA 8- mala

Vlasta Franičević, voditeljica Službe za akvakulturu pri Ministarstvu poljoprivrede razglabala je o manjkavim statistikama te regulatornim aspektima, problemima i važnostima novih zakona vezanih za marikulturu; usto je naglasila kako ova županija „ima veliki potencijal, ali samo 2% iskorištenih kapaciteta za uzgoj“. No, uz takve mršave i poražavajuće statistike iznosi perspektivu o svijetloj budućnosti za razvoj bijele ribe na ovim prostorima:

Komentirajte