Album Olivera & Gibonnija dobio šest Porina, slijedi M. Dedić, a Detour ima pjesmu godine

0

Na završnoj svečanosti glazbene nagrade Porin, koju su u izravnom televizijskom prijenosu vodili Iva Šulentić i Ivan Vukušić, podijeljene su statue u preostalih 12 kategorija. Oliverov i Gibonnijev album “Familija” i u velikom finalu dobitnik je tri Porina. Osim što su ga dobili u jednoj od najatraktivnijih kategorija, onoj za Album godine, Oliver i Gibonni prema glasovima struke imali su najbolju vokalnu suradnju za skladbu Sreća dok je Oliver Dragojević kipić dobio za najbolju mušku vokalnu izvedbu i interpretaciju skladbe Gdje to piše?. Također u predprijenosu je za skladbu Gdje to piše? Elvis Stanić dobio i nagradu za najbolju produkciju i aranžman, a Oliver i Gibonni ujedno imaju i najbolji album pop glazbe. Tako je album “Familija” s tri osvojene statue iz predprijenosa i tri u velikom finalu ukupno dobio šest Porina.

Iza splitskih glazbenika, prema broju dobivenih nagrada, slijedi Matija Dedić s tri Porina, koja su mu dodijeljena u predprijenosu, uoči završne dodjele. Porin je dobio za Najbolji koncertni album “Matija svira Arsena – Live in ZKM”, pjesma s tog albuma Ni ti ni ja dobila je za instrumentalnu izvedbu, a Dedić i Šimun Matišić statuu su dobili u kategoriji Najbolja izvedba jazz glazbe i skladbuFortune smiles.

Grupa Detour u velikom finalu dobitnik je Porina u kategoriji Pjesma godine, za skladbu Zaljubila sam se. U konačnici imaju dvije statue jer su nagradu dobili i za Najbolju izvedbu grupe s vokalom. Isto toliko ima Zagrebačka filharmonija i dirigent Pavle Dešpalj koji su na završnoj svečanosti dobili Porina za Najbolju izvedbu klasične glazbe i skladbu Sunčana polja, a dobitnici su i u kategoriji najboljeg albuma klasične glazbe. Što se tiče ženske vokalne izvedbe nagradu je dobila Josipa Lisac, novi izvođač je Antonela Doko,Tereza Kesovija ima najbolji album zabavne glazbe “Oči duše”, a Let 3 Porin su dobili za album rock glazbe “Angela Merkel ….”.

Što se tiče jazza u kategoriji Najbolji album jazz glazbe dobitnik je “Spiritual Market” u izvedbi Vedrana Ružića,Singrlice i njihov album “Ajde cure u…” dobitnik je Porina za Najbolji album etno glazbe dok je Najbolji album tamburaške glazbe “Siniša Leopold – Gold collection” u izvedbi Siniše Leopolda i Tamburaškog orkestra HRT-a. 

Na finalnoj svečanosti Porina dodijeljeni su i oni za životna djela. Porin za životna djela daje se onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji dobitnici bili su skladatelj, producent i kantautor Zrinko Tutić, dirigent, kompozitor i akademikZoran Juranić te jedna od naših najstarijih klapa, klapa Lučica.

Foto: Marko Slamić

Komentirajte